Un “Coffee Break cu presă – AVIAȚIE și TURISM” a avut loc ieri, 23.08.2022, în Stațiunea Venus, cu ocazia Adunării Membrilor Asociației Aeroporturilor din România, ce se derulează, pentru al 7-lea an consecutiv, pe litoralul românesc, la Mera Resort, Venus.
150 de participanți ce reprezintă Aeroporturile din România, precum și autoritățile și instituțiile cu atribuții în aviație (ROMATSA, Autoritatea Aeriană Civilă din România, Ministerul Transporturilor etc.), companii aeriene și companii private ce operează pe aeroporturi, s-au reunit pentru a analiza cifrele circulației aeriene din 2022 față de 2020, precum și problemele și oportunitățile de dezvoltare a traficului aerian.
Președintele AAR, Director General al Aeroportului Cluj, Dl. David Ciceo, a prezentat datele cu care s-a încheiat anul 2021, în aviația civilă din România. 11 milioane de pasageri în zbor pe aeroporturile românești în anul care a trecut, adică o creștere cu 40% față de dezastruosul an 2020.
Cu această ocazie, Asociația Aeroporturilor din România și Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România au agreat un acord de parteneriat pentru a determina atragerea și creșterea numărului de pasageri și turiști în zbor către destinații turistice din România, în scop de afaceri sau de vacanță.
„AAR a anunțat 11 milioane pasageri în zbor pe primele 7 luni din 2022 – o creștere fantastică, până aproape la nivelul 2019. Ținând cont că 85% din aceasta circulatie aeriană provine din zboruri externe, aveți explicația scăderii numărului de turiști români în vacanță în România în acest an. Fără o campanie concentrată pentru INCOMING (aducerea de turiști străini), Industria Ospitalității din România nu poate crește contribuția la PIB, numai din circulația de tichete de vacanță. Nu i se poate cere industriei HORECA să aducă aport la încasări și venituri în bugetul statului și să își crească serviciile și investițiile, fără nici un suport în promovarea și susținerea destinației ROMÂNIA! În ceea ce privește Acordul de parteneriat FPIOR – AAR, începând de acum, pe aeroporturile din România, pasagerii vor regăsi materiale de informare și promovare, puse la dispoziție de Asociațiile locale de turism membre FPIOR, împreună cu Organizațiile de Management de destinație locale sau județene, pentru că în prezent asemenea materiale utile lipsesc! În plus, ceea ce ne interesează cel mai mult este ca, împreună cu Directorii Aeroporturilor din România și autoritățile locale și în coordonare cu Ministerul Transporturilor și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, să atragem la discuții companii aeriene și turoperatori străini, împreună cu care să aducem mai multe zboruri către destinațiile de vacanță din România, în mod special adresate piețelor externe, pentru atragerea de turiști străini.”, a detaliat Corina MARTIN, Secretar General FPIOR și Președinte de onoare RESTO Constanța.
Călin COZMA, Președinte Executiv Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România / Președinte Organizația Patronală HORECA Transilvania, prezent la Venus, pentru semnarea parteneriatului cu AAR, adaugă: “Ne dorim să creștem mult circulația aeriană internă între destinații, de exemplu zboruri frecvente între Cluj și Constanța, dar și cu posibilitate de transport de la Aeroport către stațiuni. De asemenea, ne dorim să creștem numărul zborurilor dinspre țări europene către destinațiile de vacanță din România, pentru ca industria ospitalității din România să crească. Suntem onorați de semnarea Parteneriatului FPIOR – AAR. Vrem să ne ajutăm mai mult, reciproc, în condițiile în care statul face prea puțin pentru promovare.”
David Ciceo, Președinte Asociația Aeroporturilor din România/ Director General Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, punctează la rândul său: “Avem nevoie, pe aeroporturile din România, de parteneriat real cu industria Horeca locală și cu partenerii din industria ospitalității. Pasagerii pe care îi primim pe aeroporturi sunt, inevitabil, și turiști, dar de multe ori în călătorii de afaceri. Aceștia trebuie atrași să revină ca turiști, în vacanțe și circuite prelungite, și pentru asta, o strategie de promovare și de dezvoltare a interesului pentru vacanțe în România, trebuie gândită și pusă în practică, împreună. Avem mare încredere în Parteneriatul cu Federația Patronatelor din Industria Ospitalității FPIOR.”
Federația Patronatelor din Industria Ospitalitățîi reprezintă interesele câtorva mii de operatori din industria ospitalității din toată țara. FPIOR este dedicată creării unei comunități de profesioniști care să găsească și să implementeze cele mai bune soluții pentru industria ospitalității, nu doar apărându-i interesele în discuțiile cu autoritățile dar și creând noi oportunități și platforme pentru ca jucătorii din industrie să fie mai eficienți și să ofere produse și servicii de cea mai înaltă calitate utilizatorului final. Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității sunt patronatele locale HORETIM Timișoara, Horeca Transilvania (Cluj), Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș, Asociația Ospitalității Bihor, Hore Că’N Maramu (Maramureș), Asociația HORECA Sibiu şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.