Skip to content

Data

July 12, 2021

LocatieAgerpres

Obiectiv de atins

Reactionam promt la iesirile reprezentantilor autoritatilor centrale si locale care incearca discreditarea industriei si a jucatorilor ei.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii: Percepţia că sectorul HoReCa este lipsit de importanţă este greşită

Percepţia potrivit căreia sectorul ospitalităţii ar fi o industrie lipsită de importanţă din punct de vedere economic este greşită şi este dată de faptul că până acum exista doar perspectiva Bucureştiului, când, de fapt, peste 85% din domeniul HoReCa se află la nivel naţional, potrivit Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii.

Regiunea Bucureşti-Ilfov coagulează în jur de 30% din valoarea generată de sector şi doar 15% din numărul operatorilor din ospitalitate se regăsesc în Capitală.

“Astfel, 15% din totalul firmelor din domeniul hotelurilor şi al restaurantelor care şi-au depus bilanţul financiar pe anul 2020 sunt din Bucureşti Ilfov (5.000 de companii), dintr-un total de 33.200 de agenţi economici la nivel naţional. De asemenea, 32% din veniturile totale generate de industria ospitalităţii provin de la investitorii din Bucureşti – Ilfov, în timp ce restul de 68% au fost înregistrate la nivel naţional. La nivelul profiturilor nete înregistrate, aproape un sfert (0,6 miliarde de lei, 24%) a fost generat în Bucureşti, dintr-un total de 2,5 miliarde de lei raportat de firmele din industria ospitalităţii în anul 2020”, se arată într-un comunicat al Federaţiei transmis luni AGERPRES.

În acest context, şapte organizaţii regionale şi-au unit forţele şi au lansat în 2021 Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) pentru a reprezenta interesele sectorului ospitalităţii în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus.

Membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii sunt Horetim Timişoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Dolj, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia HoReCa Neamţ, Asociaţia Patronala Horeca Argeş şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.

Federaţia propune un dialog social constant, devenind parteneri de discuţie cu toţi cei interesaţi în reclădirea industriei, investiţii resurse umane, financiare şi logistice pentru a pune pe masa decidenţilor locali şi centrali cele mai bune soluţii, şi a organizat la Cluj, Summit-ul Industriei Ospitalităţii, de unde au reieşit şase priorităţi pentru reconstrucţia sectorului HoReCa, afectat de criza Covid-19. Aceste priorităţi sunt antreprenoriatul local şi structura asociativă, forţa de muncă, Organizaţiile de Management al Destinaţiilor, finanţarea, debirocratizarea şi digitalizarea.

“De-a lungul timpului, am pierdut profesioniştii din HoReCa şi ne dorim să facem oamenii din nou mândri că lucrează în industria ospitalităţii. Guvernul vrea să operaţionalizeze OMD-urile (Organizaţiile de Management al Destinaţiilor), care ar trebui să fie o colaborare între stat, autorităţi locale şi industrie pe dezvoltarea destinaţiilor, pe dezvoltarea traseelor turistice şi pe dezvoltarea industriei acesteia, folosind fondurile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). În opinia Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, este obligatoriu ca cei care plătesc taxele locale să fie beneficiarii direcţi ai acţiunilor OMD-urilor. Este nevoie să ne implicăm, ca industrie, în proiectele de promovare locală. Industria ospitalităţii se poate dezvolta doar prin programe de finanţare coerente şi corelate cu dezvoltarea şi predictibilitatea din piaţă”, se precizează în documentul citat. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)